عملکردهای پایهای فوکوس با دکمه پشتی در دوربینهای کانن EOS
سالهاست که دوربینهای کانن EOS این امکان را برای عکاسان فراهم کردهاند که روش فعالسازی فوکوس خودکار را تغییر دهند. این ویژگی که توسط عکاسان حرفهای به عنوان "فوکوس با دکمه پشتی" یا Back-Button AF شناخته میشود، به کاربر اجازه میدهد تا دوربین را طوری سفارشی کند که فوکوس با فشار دادن یک دکمه در پشت دوربین، با استفاده از انگشت شست دست راست انجام شود. دکمه شاتر همچنان با فشار نیمه، دوربین را از حالت آمادهبهکار خارج میکند و با فشار کامل، شاتر را فعال کرده و عکس میگیرد.
با جدا کردن عملکرد فوکوس خودکار از دکمه شاتر، در برخی موارد میتوان فوکوس را بهینهتر کنترل کرد. به این ترتیب، اگر در لحظهای چیزی بهطور موقت در کادر تصویر ظاهر شود، فوکوس بههم نمیریزد.
کانن اولین شرکتی بود که چنین قابلیتی را در سال ۱۹۸۹، با دوربین EOS 630 (یک دوربین فیلمی ۳۵ میلیمتری SLR) معرفی کرد. امروزه، تمام مدلهای DSLR و بدونآینه (Mirrorless) سری EOS، از جمله مدلهای مبتدی Rebel، این قابلیت را در منوی تنظیمات سفارشی (Custom Functions) دارند. در واقع، بسیاری از شرکتهای دیگر نیز اکنون ویژگیهای مشابهی را در دوربینهای خود ارائه میدهند.
چرا باید دکمه فوکوس دوربین را تغییر داد ؟
این سؤالی است که بسیاری از کاربران هنگام اولین آشنایی با فوکوس با دکمه پشتی یا همان دکمه AF-ON میپرسند.
در بسیاری از مواقع، روش استاندارد که در آن، با نیمفشار دادن دکمه شاتر فوکوس انجام میشود و سپس با فشار کامل عکس گرفته میشود، کاملاً مناسب است.
تمام فرآیند تنها با یک انگشت کنترل میشود و در صورت تمایل، در حالت One-Shot AF، میتوان فوکوس را با فشار دادن تا نیمه بر روی دکمه شاتر ، قفل کرد. ح
تی برخی از عکاسانی که عاشق فوکوس با دکمه پشتی هستند، گاهی به روش سنتی بازمیگردند.
اما انجام عملیات فوکوس دوربین با استفاده از دکمه پشتی مزایای مهمی دارد، بهخصوص برای عکاسان حرفهای:
۱. قفل کردن فوکوس آسانتر است
به طور خاص در طول زمان های عکاسی پرتره و هنگامی که میخواهید سوژه را در کادری خارج از مرکز قرار دهید، این روش فوقالعاده کاربردی خواهد بود.
در این زمان تنها کافی است با فشار دادن دکمه فوکوس در پشت دوربین، سوژه را فوکوس کنید. سپس انگشت شست خود را از روی دکمه بردارید، کادر را مجدداً تنظیم کنید و هر تعداد عکس که میخواهید بگیرید. چون عملکرد فوکوس از دکمه شاتر جدا شده، دوربین دیگر هنگام فشار دادن دکمه شاتر، فوکوس را تغییر نمیدهد.
۲. زمانبندی ثبت عکس آسانتر میشود
وقتی عملیات فوکوس از دکمه شاتر جدا باشد، زمانبندی ثبت تصویر بسیار راحتتر خواهد شد.
فرض کنید در حال عکاسی از یک سخنران در یک کنفرانس خبری هستید. او ممکن است لحظاتی به بالا نگاه کند یا ژستی خاص بگیرد که بهترین لحظه برای ثبت تصویر است. با استفاده از فوکوس با دکمه پشتی، انگشت اشاره شما فقط برای گرفتن عکس آزاد است و لازم نیست مدام دکمه شاتر را نیمهفشار داده و منتظر بمانید.
در عکاسی از سوژههای متحرک، میتوان فوکوس را روی حالت Servo AF تنظیم کرد. در این صورت، تنها کافی است انگشت شست را روی دکمه فوکوس نگه دارید تا فوکوس روی سوژه حفظ شود، و همزمان انگشت اشاره شما برای ثبت لحظه مناسب آماده باشد.
۳. جلوگیری از اختلال در فوکوس هنگام عکاسی از سوژههای متحرک
در عکاسی ورزشی، حیاتوحش و سایر ژانرهای اکشن، ممکن است سوژهای در حرکت را دنبال کنید و ناگهان یک مانع (مثل داور یا بازیکن دیگر) بین شما و سوژه قرار بگیرد. در این حالت، اگر از فوکوس با دکمه پشتی استفاده کنید، کافی است انگشت شست خود را از روی دکمه بردارید تا فوکوس متوقف شود.
اما همچنان میتوانید با فشار دادن دکمه شاتر، عکاسی را ادامه دهید. بعد از رفع مانع، مجدداً با فشار دادن دکمه فوکوس، فوکوس را از سر بگیرید.
۴. فوکوس دستی راحتتر و سریعتر انجام میشود
همه لنزهای RF و RF-S کانن، و بسیاری از لنزهای EF و EF-S، دارای قابلیت فوکوس دستی دائمی (Full-Time Manual Focus) هستند.
یعنی حتی زمانی که لنز در حالت فوکوس خودکار است، میتوانید با چرخاندن حلقه فوکوس، بهصورت دستی فوکوس را تنظیم کنید.
اما برای اینکه این قابلیت درست کار کند، باید تنظیمات دکمه شاتر را طوری تغییر دهید که فعالسازی فوکوس را انجام ندهد.
در این صورت، میتوانید هر زمان که بخواهید فوکوس خودکار را با دکمه پشتی فعال کنید، و اگر نیاز به تنظیم دستی باشد، بدون هیچ مشکلی آن را انجام دهید.
۵. فوکوس دقیقتر در عکاسی ماکرو و کلوزآپ
در عکاسی ماکرو، بسیاری از عکاسان ترجیح میدهند ابتدا به کمک فوکوس خودکار، پیشفوکوس کنند و سپس با حرکت دادن خود یا دوربین، فوکوس را تنظیم کنند.
در این حالت، فوکوس با دکمه پشتی کمک میکند تا بتوانید فوکوس اولیه را انجام دهید، انگشت شست خود را از روی دکمه بردارید و سپس با جابهجایی دوربین، فوکوس دقیق را تنظیم کنید. مهمترین نکته این است که دکمه شاتر دیگر فوکوس را بههم نمیریزد.
چگونه فوکوس با دکمه پشتی را تنظیم کنیم؟
۱. اطمینان از قرارگیری دوربین در حالتهای خلاقانه (Creative Zone)
برای فعالسازی فوکوس با دکمه پشتی، ابتدا باید دوربین را در یکی از حالتهای زیر تنظیم کنید:
- P (برنامه خودکار)
- Av (اولویت دیافراگم)
- Tv (اولویت شاتر)
- Fv (اولویت انعطافپذیر در دوربینهای جدید)
- M (حالت دستی)
اگر دوربین در حالتهای اتوماتیک مثل Portrait Mode، Landscape Mode یا SCN باشد، تنظیمات سفارشی غیرفعال خواهند شد.
۲. انتخاب دکمه موردنظر برای فوکوس
در اکثر دوربینهای کانن، دکمههای پیشنهادی برای این کار شامل:
- دکمه AF-ON (بهصورت پیشفرض در برخی مدلها)
- دکمه AE Lock (با علامت ستاره)
در برخی مدلهای پیشرفته، میتوان دکمههای بیشتری را برای فوکوس تنظیم کرد.
۳. غیرفعالکردن فوکوس از دکمه شاتر
در منوی Customize Buttons، گزینهای را که دکمه شاتر را کنترل میکند، انتخاب کنید. سپس تنظیمات را به Metering Start تغییر دهید (که تنها نورسنجی را فعال میکند، بدون فوکوس).
جمعبندی
فوکوس با دکمه پشتی یکی از امکاناتی است که بسیاری از عکاسان حرفهای از آن استفاده میکنند. این ویژگی انعطاف بالایی دارد و میتوان بسته به شرایط، از آن یا روش استاندارد استفاده کرد. اگر تاکنون این قابلیت را امتحان نکردهاید، پیشنهاد میکنیم آن را فعال کنید و ببینید که آیا با سبک عکاسی شما سازگار است یا نه!
تهیه و تنظیم : اطمینان | نمایندگی تعمیر و خدمات پس از فروش دوربین کانن در ایران